Dacia tipsar om
Smarta vinterknep för bilen

Dags att packa bilen och ge sig i väg på vinterresa? Du har säkert koll på bogserlina, varningstriangel och startkablar men har du packat in kattsand, stearinljus och extra strumpor? Och har du koll på var det är dubbdäcksförbud? Här är en hel lista med smarta vinterknep, från hur du slipper böter på autobahn till hur du undviker fastfrusna vindrutetorkare.

För dig och dina medtrafikanter
Säkerhetstips i förebyggande syfte

Vinterdäck

Att du måste ha vinterdäck under perioden 1/12–31/3 om det råder vinterväglag vet du säkert redan. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm. Glöm inte heller att kontrollera att du har rätt lufttryck. Tänk på att det råder dubbdäcksförbud på vissa gator i svenska storstäder och i vissa länder i Europa.

Startkablar

Den röda kabeln kopplas till pluspoolen på respektive bils batteri. Den svarta kabeln ska sättas på givarbilens batteri och på någon – inte isolerad – metalldel på motorn eller karossen på den bil som behöver hjälp.

En extra spolarvätska


Spolarvätska är A och O för bra sikt när du kör på vinterväglag. Se till att du köper en spolarvätska för rätt antal minusgrader och tänk på att inte späda ut den så mycket. Det är bättre att den är lite för starkt än att den bara håller för några minus.

Bogserlina

Om du eller någon av dina medtrafikanter behöver draghjälp, antingen vid bogsering eller fastkörning.

Varningstriangel

Ska alltid finnas i bilen oavsett årstid. Den ska vara lättåtkomlig och ställas upp minst 50 steg från bilen om olyckan är framme.

Ficklampa

Det är svårt att fylla på spolarvätska i beckmörker, men en ficklampa är också bra att ha för att synas om du blivit stillastående.

Reflexväst

Använd alltid reflexvästen när du befinner dig utanför bilen så du syns ordentligt. Det är särskilt viktig under den mörka årstiden.

Något ätbart

Om det skulle hända något och du behöver vänta på hjälp kan det vara bra att ha tillgång till dryck och snabb energi i form av frukt, choklad eller liknande. Det är särskilt viktigt om du reser med barn.

Checklista till din bil

Pricka av och förvara alltid de här sakerna i bilen så slipper du oroa dig om något skulle hända. Kör försiktigt!

  • Bogserlina
  • Varningstriangel
  • Startkablar
  • Mobilladdare
  • Isskrapa & snöskyffel
  • Reflexväst
  • Förbandsväska
  • En varm filt och extra kläder

Vinterdäck, dubbdäck och snökedjor
Tips för dig som ska bila i Europa

Dubbelkolla dubbdäcksförbud

Tänk på att dubbdäck är helt förbjudna i Tyskland och Polen. Det innebär i praktiken att du inte kan köra med dubbdäck från Sverige söderut i Europa, eftersom du alltid passerar dessa länder oavsett vart du är på väg. Blir du stoppad av tysk eller polsk polis riskerar du att på plats få dra ut dubbarna eller skaffa fram dubbfria däck. Dessutom får du böter. Det hjälper inte att säga att du är på väg till ett land där dubbdäck är tillåtna.

Norge

Inget formellt krav på vinterdäck finns så länge fordonets totalvikt är under 3,5 ton. Föraren har dock ansvar för att väggreppet är tillräckligt i det väglag som råder, varför vinterdäck rekommenderas. Om du kör på fjällvägar eller mindre vägar bör du dessutom ha med snökedjor.

Frankrike

Inga krav på vinterdäck. Dubbdäck är tillåtna, men på vissa villkor. Snökedjor är obligatoriska i skyltade områden. Bilar utrustade med snökedjor får inte köra snabbare än 50 km/h.

Tyskland

Alla fordon ska ha “ändamålsenlig utrustning” när det råder vinterväglag. Dubbdäck är förbjudna, vilket betyder att du behöver ha vinterdäck utan dubbar och med ett mönsterdjup på minst 4 mm.

Schweiz

Krav på vinterdäck vid vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna, men på vissa villkor. Snökedjor är obligatoriska i skyltade områden.

Polen

Inget formellt krav på vinterdäck finns. Dubbdäck är dock förbjudna.

Italien

Inga vinterdäck krävs. Dubbdäck är tillåtna, men på vissa villkor. Vid skyltning om snökedjor accepteras både snökedjor och vinterdäck. Bilar utrustade med snökedjor får inte köra snabbare än 50 km/h.

Så vad ska jag använda för däck?

Använd i första hand vinterdäck utan dubbar. Däcken ska vara märkta med en fjälltopp eller en snöflinga samt orden Mud and Snow eller bokstäverna M och S. Mönsterdjupet ska vara minst 4 mm (i Sverige 3 mm). Använd i andra hand sommardäck. Men tänk då på att det är krav på vinterdäck i Sverige under perioden 1/12–31/3 om det råder vinterväglag.

Strumpor, kattsand och stearinljus
5 smarta gör-det-själv-knep

1. Strumpor på vindrutetorkarna

Dra upp vindrutetorkarna och trä på ett par strumpor när du parkerar bilen för kvällen. På så sätt förhindrar du att is och snö fryser fast. Smart va?

2. Packa ännu fler strumpor

Lägg ett par extra strumpor i bilen för att trä på över dina skor. Det ger dig bättre grepp om du måste knuffa din bil eller för att hålla balansen om du bara behöver gå på hala, isiga vägar.

3. En dörröppnare

Gnid ett stearinljus mot bildörrarnas gummilister när du är i en rumstempererad miljö, till exempel i ett garage eller parkeringshus. På så sätt minskar du risken för att dörrarna fryser fast.

4. Grus i petflaska

Fyll en petflaska med sand eller grus och lägg i bilen. Kattsand funkar lika bra. Perfekt att strö ut vid däcken om du eller någon av dina medtrafikanter kört fast.

5. Parkera med näsan mot öster

Ett riktigt smart knep är att alltid försöka parkera bilen vänd mot öster på kvällen. På så sätt hinner solen (som ju stiger i öster) värma rutan så mycket som möjligt. Mindre frost och mindre att skrapa med andra ord.

Dacia Assistans
Din hjälp på vägen

Skulle något hända med din Dacia när du är ute på vägarna i vinter – ring Dacia Assistans! Vi finns här för att du ska känna dig trygg och hjälper dig på plats om du inte kan fortsätta din resa.

Behöver du hjälp att vinterrusta din bil?

Service och underhåll

Kör tryggt och problemfritt och undvik oväntade utgifter.

Dacia Assistans

Din hjälp på vägen.

Dacia tillbehör

Ta bilupplevelsen till nästa nivå med snygga, praktiska och roliga tillbehör.